Tussen twee stromen

Tussen spiritualiteit en psychotherapie

De opbrengst van het boek wordt doorgestort aan Tejo vzw

Samen gevat

Wat als een psychotherapeutisch gesprek plots in de richting van spiritualiteit afdwaalt.
Is er ruimte voor spiritualiteit binnen het wetenschappelijk kader van de beoefening van de geneeskunde waarvan psychotherapie een behandelvorm heet te zijn?
Wat als je de verhalen van vroeger, zoals bijbelverhalen, koppelt aan de verhalen van vandaag, en als psychologie ook een weg naar openbaring is van wat Groter dan ons hart is en tegelijkertijd hulpbron en weg naar bevrijding kan zijn?

Vullen spiritualiteit en psychotherapie mekaar aan of staan ze elkaar in de weg?
En wat als die twee stromen samenkomen?

De schrijver beschikt over heel wat ervaring in de wereld van christelijke spiritualiteit en in de wereld van de psychotherapie. Hij vertrekt vanuit enkele theroretische kaders en vult die aan met verhalen uit de therapiekamer. Op een andere plaats vertrekt hij vanuit bijbelverhalen, en legt hij de binding met de verhalen van vandaag op de achtergrond van zijn theoretische kaders.

De vijf dimensies van de contextueel systemisch psychotherapeutische benadering vormen nét zoals de pedagogische peilers van de werken van Don Bosco het onderliggend kader voor een boek dat uiteindelijk duidelijk is in zijn besluitvorming.

Het boek, is gemakkelijk te lezen omdat de theoretische kaders heel summier aangeraakt worden en vooral gestalte krijgen in de verhalen uit de therapiekamer.

De auteur

Jan Permentier (Hamme, 1954) volgde de opleiding Maatschappelijk werk in Gent. 

Eerst was hij actief in het sociaal cultureel vormingswerk van de katholieke Jongeren uit de middengroepen.

Na een korte ervaring in jeugdhuiswerking was hij jarenlang begeleider en hoofdbegeleider in Oriëntatie Observatie en Onthaalcentrum voor jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg. In die periode was hij medeoprichter van de regionale televisiezender AVS, waar hij programma’s presenteerde en reportages maakte. In die functie was hij richtinggevend voor de wetgeving van regionale televisie in Vlaanderen. Later werkte hij als staflid pastoraat en media bij de centrale diensten van de Salesianen van Don Bosco en daarna als staflid identiteit en pastoraat bij de centrale diensten van de Broeders van Liefde. 

 

Hij volgde verschillende psychotherapeutische en spirituele opleidingen in binnen- en buitenland. Vanaf 2012 is hij samen met zijn echtgenote actief als erkend psychotherapeut in een kleine groepspraktijk in Aalter.

Presentatie

Zonder de inhoud van het boek zelf te verklappen komt Jan Permentier bij uw groep of organisatie langs om verhalen te vertellen van het land tussen de twee stromen. Het is een avondvullend programma met verhalen, live muziek en samenspraak rond dit thema: ‘De kracht van verhalen, hoe ver-halen genezend is’
guest
5 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Alle reacties
carine
carine
November 2, 2023 4:49 pm

Jouw boek heb ik graag gelezen. Ik ben onder de indruk van hoe je therapie en spiritualiteit samenbrengt. Inderdaad alles heeft met alles te maken.Ik wens je veel positieve reacties hier op jouw boek, en uiteraard ook opmerkingen, want het is van de opmerkingen dat we leren.
Goed gedaan!

Geert
Geert
November 23, 2023 9:44 am

Hebben we teveel schroom om spiritualiteit ,in welke vorm of beleving dan ook, te uiten in onze maatschappij ,laat staan in een therapeutische context?
In jou boek maak je wat mij betreft een mooie opening om het spirituele in de therapie toe te laten, een warm pleidooi !Graag gelezen, dank daarvoor Jan!

Sofie
Sofie
December 11, 2023 7:06 pm

Met wetenschap alleen kom je er niet. Dat heb ik zelf aan den lijve kunnen ondervinden. Door mijn traumatische ervaringen tijdens mijn jeugd waren hulpverleners en psychologen niet veilig voor mij. Bij Jan voelde ik voor ‘t eerst echt rust en vertrouwen. Het was een soort kracht, een veilige connectie, waardoor ik kon helen. Door het boek te lezen voelde ik die ‘rust’ opnieuw. Wat het precies is, kan ik niet verklaren, ook met die Bijbelverhalen niet, maar misschien is het wel iets ‘tussen 2 stromen’… het zet je alvast aan het denken!

Greet
Greet
December 11, 2023 9:10 pm

Je boek pleit voor het toelaten van spiritualiteit in de psychotherapie, onvermijdelijk allicht voor wie al jarenlang actief is als pastor en therapeut! Een boeiend boek, ook voor wie niet zo vertrouwd is met de wereld van de psychotherapie, én mooi verwoord!
Proficiat, Jan!

Nele
Nele
December 21, 2023 5:57 pm

Heel warm aanbevolen! Een verrijking voor wie in het werkveld staat.
Tussen twee stromen… 
Hartverwarmend, verrijkend, verder reikend, verder kijkend en toch heel menselijk dichtbij…
Proficiat met dit prachtige werk, Jan!

5
0
Reageer aubx
()
x